Miloš i Nikola na „mundijalu“ znanja

Tekst je objavljen u dnevnim novinama Danas 3.6.2014.

O Milošu i Nikoli pisao je i Blic online

Miloš Selaković, učenik trećeg razreda Užičke gimnazije, i Nikola Janković, maturant iste škole, biće deo srpskog tima koji će se takmičiti na olimpijadama znanja. Miloš je uspeo da se plasira na Svetsko prvenstvo hemičara koje će se održati u julu u Vijetnamu, dok će Nikola učestvovati na Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika u Moskvi od 6. do 11 juna.

To je prvi put da su užički srednjoškolci postigli takav uspeh, jer, koliko je poznato, do sada nijedan srednjoškolac iz Užica nije učestvovao na međunarodnim takmičenjima tog ranga.
Na njihove uspehe ponosni su njihovi roditelji, profesori i prijatelji, a kako kaže Živojin Pavlović, direktor Užičke gimnazije, Nikola i Miloš su sjajan primer posvećenosti znanju, ali i velika inspiracija drugim učenicima i profesorima da rade više i bolje.
Miloš je već pobrao nagrade na republičkim i državnim takmičenjima iz hemije, matematike i informatike, a na olimpijadi iz hemije, kako kaže, pokušaće da ostvari što bolji plasman.
- Iako u tome ne budem uspeo, neću se razočarati, jer je veliki uspeh stići do olimpijade, na kojoj ću upoznati mlade ljude koji su posvećeni hemiji - kaže u razgovoru za Danas Miloš, elokventni i simpatični dvometraš, a potom objašnjava da je zaljubljenik u prirodne nauke.
- U prirodnim naukama je sve logično, povezano i sve može da se proveri eksperimentima, a hemiju volim jer je primenjiva u svakodnevnom životu. S druge strane, šarenilo boja i mogućnosti za istraživanja u laboratoriji predstavljaju za mene čudesni i impresivni svet i otuda moje interesovanje za hemiju - svedoči Miloš i kaže da će pokušati naredne godine da se upiše na Hemijski fakultet u Beogradu.
- Bez obzira na to kakve su ekonomske ili ukupne društvene prilike, ako sebi postavite jasan cilj i ako to dovoljno želite i na tome dovoljno radite - uspeh je zagarantovan. Još u osnovnoj školi sam rešio da budem među najboljima u hemiji, da stečeno znanje nadograđujem i da jednog dana učestvujem na olimpijadi i u tome sam uspeo - poručuje Miloš i dodaje da je za njegov uspeh zaslužna i profesorka hemije Slavica Veljović, koja mu je velika podrška i koja ga je, kako navodi, zanimljivom organizacijom časova podsticala da razmišlja.
Nikola Janković, koji će se takmičiti u znanju ruskog jezika, za sebe kaže da je zaljubljenik u rusku kulturu i književnost, a zanimljivo je da je ruski jezik počeo da uči u Užičkoj gimnaziji. Kuriozitet je da Nikola na časovima iz drugih predmeta hvata beleške na ruskom jeziku.
- Volim Rusiju, ruski narod, njihovu istoriju, kulturu i književnost.
Engleski jezik sam ranije usavršio i počeo sam da učim ruski, a na društvenim mrežama imam dosta prijatelja iz Rusije i Ukrajine - kaže Nikola, skromni mladić čiji uspeh, kako kaže, nije iznenadio njegovu porodicu i drugove.
- Zbog moje ljubavi prema Rusiji i ruskoj kulturi, njih ništa ne može da iznenadi i moj uspeh za njih je očekivan. Znaju da se time bavim u slobodno vreme i smatraju da se moj trud isplatio i da se ostvarila moja velika želja da učestvujem na tom takmičenju i da posetim Moskvu - kaže Nikola i dodaje da je veoma srećan što će biti u društvu najboljih iz celog sveta i da se nada višem plasmanu.
I Nikola kaže da mu je dragocena bila podrška profesora ruskog jezika, posebno Branke Vukić, koja je nedavno, na poziv Moskovskog instituta za otvoreno obrazovanje pri Unesku, bila jedan od troje profesora iz Srbije koji su učestvovali na seminaru iz ruskog jezika.
- Nije važno čime se čovek bavi, već način na koji se time bavi, sa koliko žara i truda. Svima bih savetovao da postave sebi ciljeve i da pokušaju da ih ostvare. Uspeh se ne postiže preko noći, već je potreban veliki trud i na kraju se sve isplati - savetuje svoje vršnjake Nikola, koji, kao i Miloš, kaže da nije čudak koji dane provodi nad knjigom i zatvoren u sobi, već ima dovoljno vremena za druženja sa vršnjacima i za druge aktivnosti.


Timski rad

Branka Vukić, profesorka ruskog jezika, kaže da je Nikolin uspeh rezultat timskog rada u koji su bili uključeni i drugi profesori tog jezika u Užičkoj gimnaziji.
- Osim mene, sa Nikolom je radila i profesorka Zora Božić, koja mu je preporučivala literaturu iz naše biblioteke, ali i kolega Duško Mijailović. Godinama smo timski radili i uspeh je morao da se dogodi - kaže profesorka Vukić.Očekivani uspeh

- Milošev uspeh je posledica njegovog zaista velikog truda i rada i za mene nije neočekivan. Ja sam mu bila podrška kad god mu je to bilo potrebno. S druge strane, Miloš je i veliki talenat za pedagoški rad i moj asistent, pa se učenici u šali pitaju da li će im on predavati hemiju sledeće godine. Svi smo na njega ponosni, jer je spreman da pomogne svakom učeniku u bilo koje vreme - navodi profesorka hemije Slavica Veljović.

Početak nove školske godine

1.septembar... Gimnazija... konačno smo se vratili u školske klupe... Lep osecaj... vreva ispred škole, nova lica, kreće nova generacija gimnazijalaca. Neki novi klinci kreću u osvajanje sveta odraslih i ispisivanje novih stranica života. Ove godine u našu školu došlo je osam odeljenja prve godine. Upisana su tri odeljenja jezičkog smera, tri odeljenja matematičkog smera, sportsko i računarko odeljenje. Iz generacije u generaciju interesovanje za računarskim smerom ...(opširnije)

 
Mudrost gomile

Eksperiment Matematičke sekcije Užičke gimnazije

Prema jednoj anegdoti, 1906. godine u engleskom gradu Plimutu, 800 ljudi je učestvovalo u takmičenju procene težine iskasapljenog vola. Kada je izračunat prosek njihovih pojedinačnih procena, prosek je bio bliži tačnoj težini od većine procena pojedinačnih članova gomile i tačniji od svih procena stočnih stručnjaka. Zaključak koji je izveo statističar tog vremena, Francis Galton, je da je prosek odstupao za 1% od stvarne težine. To ...(opširnije)