Promocija Vojne akademije

Priliku da se uvere u prednosti vojnih škola koje omogućavaju kvalitetno i besplatno školovanje, smeštaj, udžbenike i zdravstvenu zaštitu, u utorak 7. marta su u okviru promocije imali srednjoškolci, koji su se zainteresovali za dalji nastavak školovanja u okviru vojnih usmerenja. Promocija je kod mnogih učenika probudila želju da stanu u kadetski stroj. Tokom promocije učenici su imali priliku da se više upoznaju sa konkursom, načinom upisa, životom i radom na Vojnoj akademiji, kao i prednostima školovanja u vojnim školama. Tu su bili i kadeti Vojne akademije koji su predstavili vojnički život i proces selekcije koji im predstoji do zvanja kadeta. Naši učenici su imali priliku da razgovaraju s njima i postave im bilo kakva pitanja, a oni su razjasnili njihove nedoumice i podelili iskustva. Posebna čast je bila što je jedan od kadeta pre nekoliko godina i sam učio u prostorijama naše škole.

Petar Đokić je 6. godina na VMA i imali smo privilegije da ga pitamo nekoliko pitanja:

1. Koja ti je bila najveća motivacija da upišeš Vojnu akademiju i kakva je bila reakcija porodice?

Najveća motivacija mi je bila želja i volja da svoju budućnost nastavim u Srbiji i da se pritom bavim onim što volim, i tu je naravno bila ljubav prema otadžbini i samoj vojsci od malena. Od porodice sam dobio punu podršku, uz upozorenje da će biti teško, ali po njihovom ponašanju i rečima video sam da su oduševljeni.

2. Koje benefite bi izdvojio koje pruža Vojna akademija u odnosu na druge škole?

Najveć benefit jeste sigurno zaposlenje i specijalizacija na VMA što je konačni cilj svakog studenta medicine. Naravno, bogat sportski i kulturni sadržaj jeste nešto što je mnogo bolje u odnosu na druge fakultete.

3. Da li možeš da podeliš najlepši i najteži trenutak sa školovanja?

Najlepši momenat je sigurno diplomiranje moje mlađe sestre na Vojnoj akademiji i njena promocija. Iako se ovo ne odnosi lično na mene i moje školovanje, ipak je moj upis u dobroj meri uticao na njenu odluku za svoju budućnost, tako da bih isti momenat izdvojio i kao najlepši. A što se tiče najtežeg, verovatno kada sam propustio dva ispitna roka zbog korone, i kasnije morao jakom upornošću i radom da nadoknadim zaostatak.

4. Podeli s nama neki tebi drag trenutak.

Trenutak koji bih izdvojio u moru divnih, jeste kada sam postao kapiten košarkaške sekcije, i tu čast još nadogradio time što sam bio izabran za tim vojske Srbije za revijalni meč protiv bivših reprezentativaca Srbije poput Kešelja, Krstića, Luke Mitrovića.

5. Da li postoji momenat kada si hteo da odustaneš?

Ni u jednom momentu nije bila pomisao za odustajanjem, jer sam uvek imao podršku, a i sve je uglavnom išlo po planu.

6. Da li je i kako pomoglo učenje u našoj gimnaziji?

Da, učenje iz gimnazije mi je u ogromnoj meri pomoglo, za planiranje i organizaciju učenja a i sam sam mišljenja, što potvrđuju i rezultati da je Užička gimnazija najbolja škola u ovom delu Srbije i jedna od najboljih i celoj zemlji.

7. Da li bi preporučio učenicima naše škole da upišu Vojnu akademiju i zašto?

Mislim da Vojna akademija pored svih obaveza koje iziskuje, pruža mnoštvo benefita, kako tokom studiranja tako i kasnije, jer se završetkom Vojne akademije završava samo jedna celina u našem napredovanju i usavršavanju.

autor teksta: Sofija Gogić III2

Republičko takmičenje iz srpskog jezika i jezičke kulture

Na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture koje je održano 28. maja 2023. godine u Tršiću, učestvovale su tri naše učenice: Milica Vukašinović I6, Dunja Đurić IIIr i Tamara Kolašinac IV2.
Milica Vukašinović osvojila je prvo mesto sa maksimalnih 20 poena. Učenicu je pripremala profesorka Milena Stričić!
Učenica Dunja Đurić je bila blizu trećeg mesta, falio joj je samo 1 poen, a njena profesorka je Dušica Vitorović.
Učenicu Tamaru Kolašinac ...(opširnije)

 
Takmičenje Crveni krst

U okviru nedelje Crvenog krsta, 16. maja održano je takmičenje u realističkom prikazu povreda stanja i oboljenja. Učenice naše škole Vanja Jovanović, Lena Špijunović, Jelisaveta Saratlija i Lena Minić učestvovale su na takmičenju i sa veoma dobrim rezultatima plasirale se dalje na međuregionalno takmičenje. ...(opširnije)