Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i nacionalne zastave

Danas, 15. septembra 2023. godine obeležavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji je ustanovljen pre tri godine kao državni praznik Republike Srbije i Republike Srpske.

Zastava je najvažniji simbol svake države, a naše okupljanje pod jednom zastavom, crveno-plavo-belom, označava i jedinstvo srpskog naroda u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, a označava i zajedničko sećanje na dogadjaj koji je utemeljio državu srpskog naroda pre 105 godina.

Na današnji dan, 15. septembra 1918. godine, srpska vojska je krenula u proboj Solunskog fronta, vraćajući se pobednički u Srbiju posle trogodišnjeg izgnanstva, nošena komandom vojvode Mišića: „...sa nepokolebivom verom i nadom u Boga – junaci, napred u otadžbinu!” Pod srpskom zastavom, u neprekidnom jurišu, prešavši, trčeći pod borbom, 600 km za mesec dana, srpska vojska je odlučujuće ubrzala svoju i savezničku pobedu u Prvom svetskom ratu.

Naši preci, ti div-junaci, poručuju nam samo jedno u pismima koja su slali kućama sa fronta: „Deco, nemojte nas zaboraviti.”

Ispunjavajući njihov zavet, u slavu i čast otadžbine, okupljajmo se pod našom zastavom svakog 15. septembra, i uz reči naših himni molimo se Bože pravde, i Uskliknimo s ljubavlju: VISOKO ZASTAVE!

Gimanzijalci donirali osnovcima knjige za biblioteku

Danas su đaci naše škole bili u poseti OŠ „Aleksa Devojić” Sevojno, IO Krvavci. Tom prilikom donirali su knjige njihovoj školskoj biblioteci. Ugostili su ih direktorka škole i učiteljica Ljiljana Veizović sa učenicima trećeg razreda, koji su pripremili prigodan program. Sa učenicima su išli profesor Slavko Marković i profesor Igor Marjanović. ...(opširnije)

 
Promocija romana „Razbila nas zvečka”

Danas se u našoj školi održala promocija knjige ,,Razbila nas zvečka”, a predstavila ju je upravo njena autorka Tijana Sovilj sa gošćama Ružicom Dabić i Gordanom Danilović. Knjiga je namenjena upravo nama, priča o skupu realnih dešavanja mladih koje je naša autorka saslušala. Likovi su "živi", atmosfera realna, a svaka priča iskrena je ispovest nekog deteta. Osim Tijane, sve oči bile su uperene i u đake Tehničke škole „Novi Beograd” ...(opširnije)