Izlet u Novi Sad

U okviru rada geografske sekcije predviđena je realizacija jednodnevnog izleta za sve zainteresovane članove sekcije. Učenici drugog razreda su 30. 9. 2023. god. u pratnji profesorke geografije i svojih odeljenjskih starešina bili na izletu na relaciji: Užice – Sremski Karlovci – Novi Sad – Užice.

Novi Sad je osnovan 1694. i dugo je bio centar srpske kulture, zbog čega je često nazivan Srpska Atina. Danas je veliki industrijski i finansijski centar srpske ekonomije, univerzitetski, školski, kulturni, naučni, zdravstveni i politički centar Autonomne Pokrajine Vojvodine, grad domaćin mnogih međunarodnih i domaćih privrednih, kulturnih, naučnih i sportskih manifestacija, kao i grad muzeja, galerija, biblioteka i pozorišta.

Naši učenici prvo su posetili Galeriju Matice srpske, u kojoj je trenutno izložba Poklon-zbirka Dragiše Brašovan. Izložba predstavlja preko 100 eksponata – slika, skulptura, crteža, stilskog nameštaja, dela primenjene umetnosti i dokumentarnog materijala koje su naslednice ovog znamenitog srpskog arhitekte, supruga Viktorija Brašovan i poćerka Olga Kovačev, poklonile Galeriji u periodu od 2020. do početka 2023. godine. Javnost je prvi put imala mogućnost da vidi predmete i dela koja govore o privatnom životu arhitekte i doprinose boljem razumevanju njegovog lika i dela.
Nakon obilaska muzeja uputili su se prema jezgru grada – trgu na kome se nalazi spomenik Svetozaru Miletiću, Gradska kuća i Crkva imena Marijinog koja je najprepoznatljivija građevina Novog Sada. Ona je sagrađena 1895. god. u neogotskom stilu. Ovo je najviša crkva na teritoriji Bačke koju ponekad nazivaju i katedralom. Nakon toga posetili su čuveni Dunavski park, kao i porodičnu kuću našeg poznatog muzičara Đorđa Balaševića. Ostatak dana proveli su u slobodnoj šetnji gradom i degustaciji čuvenih vojvođanskih poslastica.
Izlet je organizovala prof. geografije Mirjana Galečić u saradnji sa TA „Sim turs” iz Užica i tom prilikom im se zahvaljujemo.

Gimanzijalci donirali osnovcima knjige za biblioteku

Danas su đaci naše škole bili u poseti OŠ „Aleksa Devojić” Sevojno, IO Krvavci. Tom prilikom donirali su knjige njihovoj školskoj biblioteci. Ugostili su ih direktorka škole i učiteljica Ljiljana Veizović sa učenicima trećeg razreda, koji su pripremili prigodan program. Sa učenicima su išli profesor Slavko Marković i profesor Igor Marjanović. ...(opširnije)

 
Promocija romana „Razbila nas zvečka”

Danas se u našoj školi održala promocija knjige ,,Razbila nas zvečka”, a predstavila ju je upravo njena autorka Tijana Sovilj sa gošćama Ružicom Dabić i Gordanom Danilović. Knjiga je namenjena upravo nama, priča o skupu realnih dešavanja mladih koje je naša autorka saslušala. Likovi su "živi", atmosfera realna, a svaka priča iskrena je ispovest nekog deteta. Osim Tijane, sve oči bile su uperene i u đake Tehničke škole „Novi Beograd” ...(opširnije)