Istraživački rad - Fraktali i optičke varke

Učenici odeljenja III5 u okviru predmeta Umetnost i dizajn (profesorka Vladica Rodaljević) bavili su se istraživačkim radom na temu - Fraktali i optičke varke.

Fraktal (lat. fractus - slomljen, razlomljen) je čudesni geometrijski oblik koji odlikuje osobina da je svaki njegov deo sličan celini - sastoji se od umanjenih verzija samih sebe. Uvećavajući bilo koji njegov deo dobijamo celinu. To su slike nastale ponovljenim matematičkim računom ili geometrijskom konstrukcijom. Fraktali su svuda oko nas.

Optička varka je krivo percepirana slika (pojava) koja se perceptira okom a interpretira je mozak na drugi način koji odgovara realnosti. Neke od optičkih varki uzrokovane su nesavršenošću naših čula kao što je tromost oka, dok su druge uzrokovane radom našeg mozga. Oči su mehanički instrument za primanje utisaka, kada slike dospeju do mozga dolazi do prepoznavanja i rasuđivanja, a zatim ćelije mozga odlučuju šta predstavlja lik ili slika koju vidimo.

Vredan i posvećen rad doneo je veliki broj primera i pojašnjenja od kojih su izdvojili najzanimljivije. Pogledajte virtuelnu izložbu istih.








Gimanzijalci donirali osnovcima knjige za biblioteku

Danas su đaci naše škole bili u poseti OŠ „Aleksa Devojić” Sevojno, IO Krvavci. Tom prilikom donirali su knjige njihovoj školskoj biblioteci. Ugostili su ih direktorka škole i učiteljica Ljiljana Veizović sa učenicima trećeg razreda, koji su pripremili prigodan program. Sa učenicima su išli profesor Slavko Marković i profesor Igor Marjanović. ...(opširnije)

 
Promocija romana „Razbila nas zvečka”

Danas se u našoj školi održala promocija knjige ,,Razbila nas zvečka”, a predstavila ju je upravo njena autorka Tijana Sovilj sa gošćama Ružicom Dabić i Gordanom Danilović. Knjiga je namenjena upravo nama, priča o skupu realnih dešavanja mladih koje je naša autorka saslušala. Likovi su "živi", atmosfera realna, a svaka priča iskrena je ispovest nekog deteta. Osim Tijane, sve oči bile su uperene i u đake Tehničke škole „Novi Beograd” ...(opširnije)