Ekskurzija maturanata

Na matursku ekskurziju 8. 10. 2023 krenulo je 186 učenika četvrtog razreda. Učenici odeljenja IV1, IV2, IV3, IV4, IV5, IV6, IV7, IVR, IVS pošli su iz Užica u 5 časova ujutru, usledila je vožnja sa usputnim zadržavanjem radi odmora. Po ulasku u Grčku učenici su posetili spomen kompleks „Polikastro”, koji je podignut u znak sećanja na proboj Solunskog fronta. U večernjim satima maturanti su stigli u Kalambaku i smestili se u hotel.

Drugog dana, nakon doručka, maturanti su se sa svojim profesorima, vodičima i lekarom uputili ka manastirskom kompleksu Meteora. Učenici su imali priliku da razgledaju jedinstvene srednjevekovne manastire i poseta jedan od njih. Putovanje i obilazak bilo je praćeno objašnjenjima vodiča u autobusu. Nakon posete manastira usledio je ručak u lokalnom restoranu u blizini. Nakon obilaska, sledila je vožnja do Igumenice. Prelazak trajektom do Krfa je bio veoma interesantan za sve učenike. Po dolasku, učenici su se smestili u hotel. Posle večere učenici su uživali u disko večeri koja je upriličena u okviru hotela Helinis na Krfu.

Trećeg dana usledio je odlazak u grad Krf i poseta Srpskoj kući gde je kustos Ljubomir Saramandić održao poučno predavanje o značajnom delu istorije našeg naroda. Zatim su se učenici uputili do stare luke i ukrcali na 2 brodića za ostvo Vido. Poseta mauzoleju i obilazak spomen kosturnice ostavili su veliki utisak na sve učenike četvrtog razreda. Položen je i venac u znak sećanja na poginule vojnike, a učenica Nikolina Lazić pročitala je i pesmu „Plava Grobnica“ Milutina Bojića. Boravak na ostrvu Vido bio je emotivan za sve učenike na ekskurziji. Nakon toga učenici su imali slobodno vreme za razgledanje, odmor i ručak u gradu Krfu. Uveče su uživali i veselili se uz grčke pesme i plesove izvedene tokom grčke večeri.

Četvrtog dana maturanti su obišli grad Krf: trg Spianala, Staru tvrđavu (bez ulaska), šetalište Liston, Crkvu Sv. Spiridona. Učenici su imali slobodno vreme za rezgledanje i odmor.

Nakon doručka petog dana maturanti kreću prema Solunu. Po dolasku u Solun učenici su panoramski razgledali grad: solunska luka, ulica Nikis, Aristotelov trg, Bela kula, ulica Egnacija. Po dolasku u hotele (učenici su bili smešteni u dva hotela Telioni i Tobako) učenici su imali slobodno vreme za šetnju i razgledanje grada.

Poslednjeg dana, 13. oktobra, učenici su posetili srpsko vojničko groblje na Zejtinliku. Tokom posete mnogi učenici su tražili i grobove svojih predaka i posetili grob poznatog čuvara groblja čika Đorđa. Nakon posete, nastavljeno je putovanje za Srbiju u koju se stiglo uveče, oko 23 časa.

Uspešno je realizovana ekskurzija na koju je išlo 9 odeljenja, tj. 186 učenika, direktorka, 3 profesora i 6 profesorki. Svi učenici četvrte godine bili su zadovoljni sadržajem i programom ekskurzije.

Gimanzijalci donirali osnovcima knjige za biblioteku

Danas su đaci naše škole bili u poseti OŠ „Aleksa Devojić” Sevojno, IO Krvavci. Tom prilikom donirali su knjige njihovoj školskoj biblioteci. Ugostili su ih direktorka škole i učiteljica Ljiljana Veizović sa učenicima trećeg razreda, koji su pripremili prigodan program. Sa učenicima su išli profesor Slavko Marković i profesor Igor Marjanović. ...(opširnije)

 
Promocija romana „Razbila nas zvečka”

Danas se u našoj školi održala promocija knjige ,,Razbila nas zvečka”, a predstavila ju je upravo njena autorka Tijana Sovilj sa gošćama Ružicom Dabić i Gordanom Danilović. Knjiga je namenjena upravo nama, priča o skupu realnih dešavanja mladih koje je naša autorka saslušala. Likovi su "živi", atmosfera realna, a svaka priča iskrena je ispovest nekog deteta. Osim Tijane, sve oči bile su uperene i u đake Tehničke škole „Novi Beograd” ...(opširnije)