Jeste li već čuli za: aproprijaciju, koautorstvo, reprodukciju?

Učenici odeljenja IV6 prirodno-matematičkog smera, u okviru izbornog predmeta Umetnost i dizajn (profesorka Vladica Rodaljević) bavili su se istraživanjem najzanimljivijih primera u okviru tema: aproprijacija u umetnosti, koautorstvo i original i reprodukcija. Za veliki broj njih ste čuli, ali, da li ste znali kako su nastali? Za one za koje niste čuli, da li ste znali koliko su zanimljivi i da postoje?

Predstavljamo vam tri prezentacije nastale kao grupni istraživački radovi učenika odeljenja IV6 koji su u ovoj školskoj godini zabrali da pohadjaju nastavu iz izbornog predmeta Umetnost i dizajn. Ukoliko želite više da saznate o navedenim temama, predlažemo da izdvojite par minuta svoga vremena i pogledate šta su naši učenici pripremili (klikom na naslovnu sliku otvarate prezentaciju).
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Koautorstvo predstavlja zajednički rad na nekom delu, kao što su knjige, istraživanja, pesme ili druge kreativne radove:Pojam original odnosi se na izvorni primerak nekog dela koje je stvoreno radom jednog ili više autora. Reprodukcija je kopija ili replika originala. U današnje vreme sve je zastupljeniji trend masovne proizvodnje replika poznatih umetničkih dela radi šire dostupnosti javnosti, kao i pružanja mogućnosti uživanja u delu bez opasnosti od oštećenja ili gubitka originala:Aproprijacija u umetnosti se odnosi na primenu i preradu već postojećih umetničkih radova ili objekata u novom kontekstu:

Gimanzijalci donirali osnovcima knjige za biblioteku

Danas su đaci naše škole bili u poseti OŠ „Aleksa Devojić” Sevojno, IO Krvavci. Tom prilikom donirali su knjige njihovoj školskoj biblioteci. Ugostili su ih direktorka škole i učiteljica Ljiljana Veizović sa učenicima trećeg razreda, koji su pripremili prigodan program. Sa učenicima su išli profesor Slavko Marković i profesor Igor Marjanović. ...(opširnije)

 
Promocija romana „Razbila nas zvečka”

Danas se u našoj školi održala promocija knjige ,,Razbila nas zvečka”, a predstavila ju je upravo njena autorka Tijana Sovilj sa gošćama Ružicom Dabić i Gordanom Danilović. Knjiga je namenjena upravo nama, priča o skupu realnih dešavanja mladih koje je naša autorka saslušala. Likovi su "živi", atmosfera realna, a svaka priča iskrena je ispovest nekog deteta. Osim Tijane, sve oči bile su uperene i u đake Tehničke škole „Novi Beograd” ...(opširnije)