Noć istraživača

Danas se u našoj školi održalo veoma interesantno predavanje koje dolazi pravo sa Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo o dva projekta koja mogu da promene svet!
Upoznavanje sa projektom „Eco Plastic” pružila nam je dr Jelena Lazić. Mešovitu plastiku moguće je iseckati i smrviti na monomerne jedinice koje su upravo hrana za bakterije. Skupovi bakterija kao proizvod prave bioplastiku koja je neškodljiva za našu sredinu. Ideja projekta je da proizvodnja bioplastike bude u visokom prinosu i upotrebljiva za industriju.
Sa druge strane, to nije jedina dobra strana bakterija. O projektu „Bio ECO Logics” govorila je dr Ivana Aleksić. Od bilo koje vrste otpada moguće je uz pomoć mikroorganizama doći do lekova. Bakterijama se kao izvor hrane nude različite vrste otpada. Devarizacijom dobijenih jedinjenja dobijaju se hemijski proizvodi koji prolaze kroz ogroman broj provera i testova da bi se dobili lekovi.
Za više pitanja o projektima možete pogledati na instagram stranicama @ecoplastic_project i @bioecologics.
Isidora Totović II5

Gimanzijalci donirali osnovcima knjige za biblioteku

Danas su đaci naše škole bili u poseti OŠ „Aleksa Devojić” Sevojno, IO Krvavci. Tom prilikom donirali su knjige njihovoj školskoj biblioteci. Ugostili su ih direktorka škole i učiteljica Ljiljana Veizović sa učenicima trećeg razreda, koji su pripremili prigodan program. Sa učenicima su išli profesor Slavko Marković i profesor Igor Marjanović. ...(opširnije)

 
Promocija romana „Razbila nas zvečka”

Danas se u našoj školi održala promocija knjige ,,Razbila nas zvečka”, a predstavila ju je upravo njena autorka Tijana Sovilj sa gošćama Ružicom Dabić i Gordanom Danilović. Knjiga je namenjena upravo nama, priča o skupu realnih dešavanja mladih koje je naša autorka saslušala. Likovi su "živi", atmosfera realna, a svaka priča iskrena je ispovest nekog deteta. Osim Tijane, sve oči bile su uperene i u đake Tehničke škole „Novi Beograd” ...(opširnije)