,,Odavno nam nije bilo ovako lepo"

Naš sagovornik je prof.dr Željko Tomanović, naš Užičanin i dekan Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Razgovorali smo sa njim prilikom njegove posete našoj školi, kojoj je donirao veliku količinu stručne literature iz raznih bioloških oblasti.
Gimnazijalac: Sećate li se te atmosfere sada kada prođete kroz hodnike gimnazije, šta vam je najviše ostalo zapečaćeno u pamćenju?
Prof. Tomanović: Društvo sigurno. Predmeta se malo manje sećam, bilo je i teških i lakih. Fizičko smo na primer svi voleli, da izađemo u to školsko dvorište. Bio sam i reprezentativac Jugoslavije u atletici, baš u vreme kad sam učio gimnaziju.
Gimnazijalac:Pretpostavljam da ste bili uspešni u bilogiji, hemiji, matematici? Odakle ta želja za prirodnim predmetima, odnosno biologijom.
Prof. Tomanović: Biologiju mi je predavala profesorka Tanović kod koje je bilo jako teško, a samo 2-3 učenika je imalo ocenu 5. Imala je poseban sistem rada, bila je jako zahtevna. Kada sam upisivao fakulteta razmišljao sam se između biologije i hemije. Hemiju sam voleo i imao uvek odlične ocene iz nje. Biologija me je privlačila jer sam voleo prirodu, išli smo po kanjonima i planinama, kampovali preko leta, istraživali. Odlučio sam se za nju, iako nisam imao odličnu ocenu iz nje.
Gimnazijalac: Imate li savete za maturante zašto da izaberu biologiju?
Prof. Tomanović: Savet je da izaberete ono što volite. Da pravite kompromis, ali ne previše. Da se usmeravate i radite na sebi, jer nije dobro ako dobijete posao i radite ono što ne volite. Ne možete biti uspešni u nečemu što ne volite. Danas škola nije samo ono što radite na fakultetu, morate da imate dodatna znanja koja će vam dati prednosti. Postoji dosta kompanija koje se bave zaštitom životne sredine, stoga mislim da je ekologija potencijalni resurs u budućnosti.
Gimnazijalac: Zanima nas oko vašeg fakulteta šta bi mi to mogli preneti našim školskim drugarima? Da li je gradivo koje se uči u gimnaziji dovoljno i da li je dobra potpora za budući rad na fakultetu?
Prof. Tomanović: Narednih meseci će doći studenti gde če održati prezentaciju sa detaljnim informacijama. Uglavnom su to odlični i vrlo dobri uspesi koje učenici ponesu sa sobom kada dolaze na prijemni ispit. Gradivo je itekako dovoljno, naravno uz dobru pripremu. Najveća zainteresovanost je za molekularnu biologiju, dok pored nje postoje biologija i ekologija. Ukupno se upisuje 230 učenika na sva tri smera. Biologija daje mogućnosti. Nažalost veliki broj studenata odlazi iz zemlje. Nadam se da će se to promeniti.
Gimnazijalac: Šta vi mislite o novoj promeni, odnosno reformi gimnazija, konrektno za biologiju. Da li je bolje da se kao ranije prelazi svake godine po jedna ili dve celine ili je bolje kao sada, svake godine iz svake oblasti deo?
Prof. Tomanović: Mislim da će đacima biti lakše, a profesorima teže. Što se tiče đaka, imate slučaj da u nereformisanom programu koji rade sadašnji trećaci i četvrtaci, učite jedne godine zoologije, biljke, pa čoveka, pa ekologiju. Faktički ostavljate te oblasti u fioci i ko zna da li ćete ih se sećati svih kada dođete u završni razred. Otvaraju se odeljenja za biologiju i hemiju pri gimnazijama i postoji ogromna zainteresovanost za istim.
Ono što bih napomenuo jeste da uvek imamo dobre đake iz Užičke gimnazije, imamo i kolege na fakultetu koji su iz Užica. Tako da postoji užički lobi, našalio se na kraju profesor Tomanović.
Na kraju intervjua, zajedno sa profesorkama Dušicom Ristović i Milicom Zarić, izrazili smo ogromnu zahvalnost profesoru na ovako velikoj donaciji koja će mnogo služiti narednim generacijama. Profesorka Dušica istakla je kako su biolozi ove škole vrlo uzbuđeni, jako iznenađeni,počastvovani i kako nisu odavno bili srećniji. Dobijeni su pored sjajne i nove literature i mikroskopski preparati i pločice, kao i brojni biološki atlasi.

„Pao je i četrnaesti kilometar, ali nikad neće pasti Kadinjača.”

Ovo je čuvena rečenica koja je odjekivala tog 29. novembra 1941. godine. Bitka za Kadinjaču odigrala se 24. novembra 1941. godine. Bila je to borba nekoliko stotina partizana protiv oko tri hiljade naoružanih nemačkih vojnika koji su branili jedinu oslobođenu teritoriju na tlu okupirane Evrope. U ovoj odbrambenoj akciji izginuli su svi borci Radničkog bataljona, štiteći odstupnicu Vrhovnom štabu koji se povlačio iz Užica ka Sandžaku.

U utorak, 29. novembra 2022. ...(opširnije)

 
Literarni konkurs

Učenica Ana Nikolić III6 pobedila je na literarnom konkursu koji je organizovao Zavod za javno zdravlje Užice. Ovogodišnja tema konkursa bila je „Voli i poštuj život koji ti je dat”. Organizatori su bili podstaknuti skorašnjim nesrećama u našem gradu i hteli su da ovim konkursom podignu svest mladih o tome da treba da brinu kako o svojoj sigurnosti, tako i sigurnosti ljudi iz svog okruženja. Pobednica konkursa za osnovne škole ...(opširnije)

AKTUELNE VESTI
  Konkurs za najbolje fotografije

  Dođite na Francusko veče u Užičkoj gimnaziji

  Repertoar bioskopa Art od 28. maja do 03. juna

  Matursko veče generacije 1996.

  Profesorko obezbeđenje pred diskotekom u Delfima na ekskurziji u Grčkoj

  Užičko kolo u Delfima

  Urednički trio "Gimnazijalca" u Epidaurusu

  Užička poezija

  Užički gimnazijalci u Termopilima

  Počela je ekskurzija učenika trećeg razreda

  Predstava iznenađenja u domaćem teatru

  Dan Crvenog krsta

  Festival "Na pola puta" - gostovanje Njuz.net -a

  Impresije na predavanju Filipa Davida

  Raspored festivala Na pola puta za sredu, 29. 4.

  Na pola puta: Sa predavanja Dejana Ilića i Nenada Veličkovića

  Rezultati prve Nacionalne geografske olimpijade

  Na pola puta: Književnost i nauka, značajno predavanje svestranog Vojislava Pejovića

  Na pola puta: Branislav Dimitrijević na temu Kultura i potrošačko društvo

  Uz ,,Gimnazijalac’’ besplatne karte za predstavu ,,Svečana večera u pogrebnom preduzeću’’

  Raspored festivala na Pola puta za utorak, 28. april 2015.

  Otvaranje jubilarnog desetog književnog festivala "Na pola puta"

  Raspored festivala Na pola puta za ponedeljak, 27. april 2015.

  Čak sedmoro gimnazijalaca na Nacionalnoj geografskoj olimpijadi

  Troje najbržijih dobijaju po dve karte za večerašnju predstavu "Narodni poslanik"

  Peti rođendan obnovljenog Avalskog tornja

  U sredu akcija dobrovoljnog davanja krvi u gimnaziji

  Vojin Ćetković i Nikola Ðuričko gostuju u užičkom Narodnom pozorištu

  Gimnazijalke zauzele prvo i drugo mesto na literarnom konkursu, dobitnik trećeg mesta prava misterija

  Hristos vaskrse!


1 2 3 [4] 5 6 7
Prva   Prethodna    Sledeća   Poslednja