Istorijska sekcija u Tekerišu

U nedelju 13. avgusta 2023. godine Društvo srpskih domaćina Užica u saradnji sa Društvom istoričara Užica organizovali su odlazak u Tekeriš na tradicionalno obeležavanje 109 godina od Cerske bitke.
Na mestu memorijalnog spomenika na Tekerišu Društvo srpskih domaćina tradicionalno je organizovalo svečani program. Centralno mesto prijema je Čas istorije, na kom je ove godine govorila prof. dr Mira Radojević.
Čas istorije objedinjen je sa manifestacijom Cerski marš koju svake godine u čast predaka organizuje istoimeno udruženje građana od Šapca do Tekeriša.
Naša grupa pridružila se u Tekerišu ostalim učesnicima nakon obilaska Soko Grada, crkve i manastirskog kompleksa, kao i Mačkovog kamena, mesta na kom se odigrala čuvena bitka 1914. posle Cera u kojoj je učestvovao i naš užički čuveni 4. puk pod komandom Dušana Purića. Na tom mestu nalazi se spomenik i memorijal posvećen ovoj bici. Na kraju smo posetili i memorijalni kompleks Draginac i poklonili se senima postradalih civila na najbrutalniji način 1941. godine od strane Nemaca. Na ovom mestu je beseda pukovnika, istoričara Dragana Krsmanovića, bila naročito dirljiva jer se tu nalazi 13 njegovih predaka koji su tada postradali.

Putovanje je za učenike bilo besplatno. Donator za putovanje bilo je Društvo srpskih domaćina Užica. Posebnu zahvalnost dugujemo dr Strajinu Šuljagiću, predsedniku Udruženja. Svi učesnici ovog izleta izrazili su veliko zadovoljstvo što im je dan bio prijatan i ispunjen izuzetnim sadržajem.

profesorka istorije Snežana Nedeljković


Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i nacionalne zastave

Danas, 15. septembra 2023. godine obeležavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji je ustanovljen pre tri godine kao državni praznik Republike Srbije i Republike Srpske.

Zastava je najvažniji simbol svake države, a naše okupljanje pod jednom zastavom, crveno-plavo-belom, označava i jedinstvo srpskog naroda u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, a označava i zajedničko sećanje na dogadjaj koji je utemeljio državu srpskog naroda pre 105 godina.

Na današnji dan, 15. septembra 1918. ...(opširnije)

 
Dobrodošlica za prvake

U školskom dvorištu ovog 1. septembra bilo je dosta osmeha, lepih želja, uzbuđenja i pomalo treme. Prvake su dočekali stariji gimnazijalci, direktorka i odeljenjske starešine, koje su ih nakon prijema odvele na prvi čas. Posle obraćanja direktorke, Biljane Grujičić, sa prozora su poleteli baloni sa porukama dobrodošlice. Učenici su svojim porukama hteli da pruže podršku prvacima i ulepšaju im prvi dan u novom okruženju.
Želimo svima srećan početak nove školske ...(opširnije)