Raspored pismenih vežbi u I polugodištu školske 2018-19 Obrazac za individualno praćenje ponašanja učenika Bodovanje strucnog usavrsavanja 18/19.godina Udžbenici za školsku 2018/19. Izvestaj o strucnom usavrsavanju - obrazac Lista za pracenje casova nastavnika Конкурсна документација за екскурзију у школској 2018-19.години. Prijava za računarsko odeljenje Zašto upisati računarsko odeljenje? Latinski rečnik Besplatna ONLINE pripremna nastava iz matematike i programiranja Raspored zvonjenja Uputstvo za pisanje maturskog rada Šablon za maturski rad Fondacija Života Vranić Javna nabavka kupovina struje Standardi kompetencija SU licni plan SU Prva strana e-izdanja "Gimnazijalca"


APR242018
Izveštaj o poseti SANU
kategorija: Aktuelnosti u školi

U sredu 18. aprila 2018. godine profesorke istorije (Jadranka Papić), filozofije (Sonja Kovačević), sociologije (Branka Jevtić) i đaci istorijske sekcije i sekcije za sociologiju i filozofiju iz Užičke gimnazije, posetili su SANU i Muzej savremene umetnosti. U poseti, đaci su imali priliku da razgovaraju sa akademicima, gospodinom Predragom Piperom (odelјenje jezika i knjizevnosti) i gospodinom Vasilijem Krestićem (odelјenje istorijskih nauka). Đaci su imali mogućnost da postave pitanja akademicima, a najviše ih je interesovalo njihovo viđenje trenutnog stanja sveta kao i mišlјenje o budućnosti na polјu školovanja. Dobili su značajne i jasne odgovore, pri čemu izdvajaju reči akademika Krestića o stanju na Kosovu: "Kosovo nije izgublјeno i mi treba da prihvatimo okupaciju i da ne odustajemo,jer ako odustanemo, gubimo naše korene" i važnu poruku o znanju i vaspitanju akademika Pipera: "Vaspitanje dolazi iz kuće. Ako nevaspitanom čoveku date znanje, dobićete samo katastrofu".
Na učenike najveći uticaj ostavio je govor i način razmišlјanja naših akademika, a njihove bogate poruke I reči ostaće upamćeni za svakoga.

Na početku posete SANU, docekala ih je Milena Ivanovic PR SANU i ispričala im istoriju Akademije. Ustanova je nekoliko puta menjala ime, stara je 177 godina i broji 1473 člana od osnivanja, a danas ih ima 143. Najveći broj članova činili su muskarci,dok je žena tokom istorije bilo svega 43. Prvi član je bio Vuk Stefanović Karadžić,a prva zena akademik Isidora Sekulic.
Naučili smo pravo značenje pojma akademik. Da su akademici lјudi koji su iz svoje oblasti nauke ili umetnosti ostvarili veliko dostignuće i pomerili ih za korak napred, a da je SANU ustanova koja ih okuplјa i poziva nove generacije da joj se na isti način priklјuče. Obilazeći zgradu Akademije,posetili smo i legat Olge Jevrić, naše vajarke. Tu se nalaze njene slike, kao i skulpture koje je vajala od materijala koji je sama pravila. Osvajala je mnoge nagrade na raznim konkursima.Svoje radove posvetila je žrtvama Drugog svetskog rata.

U prostorijama Akademije nalaze se mnogi umetnicki radovi koje su akademici darovali ovoj ustanovi .
Na ulazu u Akademiju, na zidu sa leve strane zlatnim slovima ugravirana su imena svih predsednika Akademije do sada. Centralni deo ulaznog hola krase dve impresivne skulpture, koje simbolizuju nauku i umetnost, kraj kojih smo se slikali. Sve prozore ove ustanove krase jedinstveni vitraži, koji je čine prelepim zdanjem.
U galeriji SANU, trajno je postavlјena izložba našeg poznatog slikara Paje Jovanovića.

U pauzi do posete Muzeju savremene umetnosti, našli smo vremena za obilazak uvek zanimlјivog Kalemegdana i lepe Knez Mihailove ulice.

Muzej savremene umetnosti krije neku čar, nešto posebno po čemu se razlikuje od ostalih.. Trenutna postavka je dosta bogata, navodi posetioce na razmišlјanje o prolaznosti vremena i različitim shvatanjima vrednosti.
Muzej je prepun apstraktnih slika i skulptura. Među zanimlјivostima, nalaze se i razni video zapisi,a na jednom od njih je prikazan i znakovni jezik.
I ovo zdanje ostavilo je na nas snažan I nezaboravan utisak.
Kao I uvek, poseta našoj prestonici pružila nam je mnogo mogućnosti da nešto novo naučimo I vidimo.

Učenici istorijske sekcije i sekcije za sociologiju i filozofiju sa profesorkama Jadrankom Papic, Brankom Jevtic I Sonjom Zlatic


Autor: Jadranka Papić


09. decembar. Predstava ,,Zato što te se plašim”
07. decembar. Video konferencija sa Švedskom
06. decembar. Dodela priznanja na Elektrotehničkom fakultetu
02. decembar. Seminar za nastavnike engleskog jezika
01. decembar. Best in English
18. novembar. Predavanje o bezbednosti u saobraćaju za užičke srednjoškolce
04. novembar. Jesenji pozorišni festival
03. novembar. Festival Evropskog filma