Kako spojiti srpski jezik i matematiku?

Obično se svi priklonimo ili društvenim ili prirodnim naukama, ali da li mora tako? Iako deluje da se srpski jezik i matematika ne mogu povezati, odeljenje IIIr, zajedno sa profesorkom srpskog jezika i književnosti Dušicom Vitorović, na uglednom času dokazalo nam je upravo suprotno. U amfiteatru naše škole 22. novembra održan je ugledni čas sa temom: Tvorba reči kroz matematičke formule.
U prvom delu časa dve grupe učenika su nam teorijski objasnile tvorbu reči i njihov način pretvaranja tvorbenih modela u matematičke formule. U središnjem delu časa treća grupa učenika je sve to još jednom objasnila na praktičnim primerima, a mogli su da se uključe i učenici iz publike. Pošto je čas održan u amfitetru, bilo je mesta za mnogo gledalaca. Času su prisustvovala tri odeljenja III3, III5 i III7 i nekoliko učenika iz III6. Po njihovim rečima, najzanimljivija im je bila upravo ta interakcija na času. Učenici IIIr pripremili su papiriće sa primerima koje su zainteresovani dobrovoljci izvlačili, a zatim zadate reči pretvarali u matematičke formule. U završnom delu časa organizovano je takmičenje u Kahoot kvizu. Na takmičenju su učestvovala tri učenika iz odeljenja IIIr i šest dobrovoljaca iz ostalih odeljenja. Pošto se dosta učenika iz publike uključilo u realizaciju časa, vidimo da im je predavanje bilo razumljivo i jasno. Pored pomenutih odeljenja, na času su bili i profesori Dejan Cvijetić, Biljana Ristić, Hadži Bojana Jovanović, Irina Gudurić, Danka Kovačević i Zorica Starčević. Svi su se složili da je ovaj čas sjajno spojio dva, na prvi pogled, nespojiva predmeta.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i nacionalne zastave

Danas, 15. septembra 2023. godine obeležavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji je ustanovljen pre tri godine kao državni praznik Republike Srbije i Republike Srpske.

Zastava je najvažniji simbol svake države, a naše okupljanje pod jednom zastavom, crveno-plavo-belom, označava i jedinstvo srpskog naroda u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, a označava i zajedničko sećanje na dogadjaj koji je utemeljio državu srpskog naroda pre 105 godina.

Na današnji dan, 15. septembra 1918. ...(opširnije)

 
Dobrodošlica za prvake

U školskom dvorištu ovog 1. septembra bilo je dosta osmeha, lepih želja, uzbuđenja i pomalo treme. Prvake su dočekali stariji gimnazijalci, direktorka i odeljenjske starešine, koje su ih nakon prijema odvele na prvi čas. Posle obraćanja direktorke, Biljane Grujičić, sa prozora su poleteli baloni sa porukama dobrodošlice. Učenici su svojim porukama hteli da pruže podršku prvacima i ulepšaju im prvi dan u novom okruženju.
Želimo svima srećan početak nove školske ...(opširnije)