Kako spojiti srpski jezik i matematiku?

Obično se svi priklonimo ili društvenim ili prirodnim naukama, ali da li mora tako? Iako deluje da se srpski jezik i matematika ne mogu povezati, odeljenje IIIr, zajedno sa profesorkom srpskog jezika i književnosti Dušicom Vitorović, na uglednom času dokazalo nam je upravo suprotno. U amfiteatru naše škole 22. novembra održan je ugledni čas sa temom: Tvorba reči kroz matematičke formule.
U prvom delu časa dve grupe učenika su nam teorijski objasnile tvorbu reči i njihov način pretvaranja tvorbenih modela u matematičke formule. U središnjem delu časa treća grupa učenika je sve to još jednom objasnila na praktičnim primerima, a mogli su da se uključe i učenici iz publike. Pošto je čas održan u amfitetru, bilo je mesta za mnogo gledalaca. Času su prisustvovala tri odeljenja III3, III5 i III7 i nekoliko učenika iz III6. Po njihovim rečima, najzanimljivija im je bila upravo ta interakcija na času. Učenici IIIr pripremili su papiriće sa primerima koje su zainteresovani dobrovoljci izvlačili, a zatim zadate reči pretvarali u matematičke formule. U završnom delu časa organizovano je takmičenje u Kahoot kvizu. Na takmičenju su učestvovala tri učenika iz odeljenja IIIr i šest dobrovoljaca iz ostalih odeljenja. Pošto se dosta učenika iz publike uključilo u realizaciju časa, vidimo da im je predavanje bilo razumljivo i jasno. Pored pomenutih odeljenja, na času su bili i profesori Dejan Cvijetić, Biljana Ristić, Hadži Bojana Jovanović, Irina Gudurić, Danka Kovačević i Zorica Starčević. Svi su se složili da je ovaj čas sjajno spojio dva, na prvi pogled, nespojiva predmeta.

Gimanzijalci donirali osnovcima knjige za biblioteku

Danas su đaci naše škole bili u poseti OŠ „Aleksa Devojić” Sevojno, IO Krvavci. Tom prilikom donirali su knjige njihovoj školskoj biblioteci. Ugostili su ih direktorka škole i učiteljica Ljiljana Veizović sa učenicima trećeg razreda, koji su pripremili prigodan program. Sa učenicima su išli profesor Slavko Marković i profesor Igor Marjanović. ...(opširnije)

 
Promocija romana „Razbila nas zvečka”

Danas se u našoj školi održala promocija knjige ,,Razbila nas zvečka”, a predstavila ju je upravo njena autorka Tijana Sovilj sa gošćama Ružicom Dabić i Gordanom Danilović. Knjiga je namenjena upravo nama, priča o skupu realnih dešavanja mladih koje je naša autorka saslušala. Likovi su "živi", atmosfera realna, a svaka priča iskrena je ispovest nekog deteta. Osim Tijane, sve oči bile su uperene i u đake Tehničke škole „Novi Beograd” ...(opširnije)