Istorijska sekcija u Tekerišu

U nedelju 13. avgusta 2023. godine Društvo srpskih domaćina Užica u saradnji sa Društvom istoričara Užica organizovali su odlazak u Tekeriš na tradicionalno obeležavanje 109 godina od Cerske bitke.
Na mestu memorijalnog spomenika na Tekerišu Društvo srpskih domaćina tradicionalno je organizovalo svečani program. Centralno mesto prijema je Čas istorije, na kom je ove godine govorila prof. dr Mira Radojević.
Čas istorije objedinjen je sa manifestacijom Cerski marš koju svake godine u čast predaka organizuje istoimeno udruženje građana od Šapca do Tekeriša.
Naša grupa pridružila se u Tekerišu ostalim učesnicima nakon obilaska Soko Grada, crkve i manastirskog kompleksa, kao i Mačkovog kamena, mesta na kom se odigrala čuvena bitka 1914. posle Cera u kojoj je učestvovao i naš užički čuveni 4. puk pod komandom Dušana Purića. Na tom mestu nalazi se spomenik i memorijal posvećen ovoj bici. Na kraju smo posetili i memorijalni kompleks Draginac i poklonili se senima postradalih civila na najbrutalniji način 1941. godine od strane Nemaca. Na ovom mestu je beseda pukovnika, istoričara Dragana Krsmanovića, bila naročito dirljiva jer se tu nalazi 13 njegovih predaka koji su tada postradali.

Putovanje je za učenike bilo besplatno. Donator za putovanje bilo je Društvo srpskih domaćina Užica. Posebnu zahvalnost dugujemo dr Strajinu Šuljagiću, predsedniku Udruženja. Svi učesnici ovog izleta izrazili su veliko zadovoljstvo što im je dan bio prijatan i ispunjen izuzetnim sadržajem.

profesorka istorije Snežana Nedeljković


Promocija romana „Razbila nas zvečka”

Danas se u našoj školi održala promocija knjige ,,Razbila nas zvečka”, a predstavila ju je upravo njena autorka Tijana Sovilj sa gošćama Ružicom Dabić i Gordanom Danilović. Knjiga je namenjena upravo nama, priča o skupu realnih dešavanja mladih koje je naša autorka saslušala. Likovi su "živi", atmosfera realna, a svaka priča iskrena je ispovest nekog deteta. Osim Tijane, sve oči bile su uperene i u đake Tehničke škole „Novi Beograd” ...(opširnije)

 
Dupla kruna na okružnom takmičenju u odbojci

U Prijepolju je 23. novembra održano okružno takmičenje u odbojci. Naši sjajni učenici, i muška i ženska ekipa, osvojili su PRVO MESTO.
Bravo! ...(opširnije)