Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i nacionalne zastave

Danas, 15. septembra 2023. godine obeležavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji je ustanovljen pre tri godine kao državni praznik Republike Srbije i Republike Srpske.

Zastava je najvažniji simbol svake države, a naše okupljanje pod jednom zastavom, crveno-plavo-belom, označava i jedinstvo srpskog naroda u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, a označava i zajedničko sećanje na dogadjaj koji je utemeljio državu srpskog naroda pre 105 godina.

Na današnji dan, 15. septembra 1918. godine, srpska vojska je krenula u proboj Solunskog fronta, vraćajući se pobednički u Srbiju posle trogodišnjeg izgnanstva, nošena komandom vojvode Mišića: „...sa nepokolebivom verom i nadom u Boga – junaci, napred u otadžbinu!” Pod srpskom zastavom, u neprekidnom jurišu, prešavši, trčeći pod borbom, 600 km za mesec dana, srpska vojska je odlučujuće ubrzala svoju i savezničku pobedu u Prvom svetskom ratu.

Naši preci, ti div-junaci, poručuju nam samo jedno u pismima koja su slali kućama sa fronta: „Deco, nemojte nas zaboraviti.”

Ispunjavajući njihov zavet, u slavu i čast otadžbine, okupljajmo se pod našom zastavom svakog 15. septembra, i uz reči naših himni molimo se Bože pravde, i Uskliknimo s ljubavlju: VISOKO ZASTAVE!

Pripreme za novogodišnje praznike


Ove godine, jelku u svečanoj sali ukrasile su učenice III3 Sara Brković, Iva Drašković, Marina Knežević uz pomoć učenice Lavinije Spatole koja je kod nas došla iz Palerma, kao učesnik programa razmene srednjoškolaca u organizaciji udruženja Interкultura.
...(opširnije)

 
Marvel quiz

30. novembra 2023., u školskom amfiteatru je održan tradicionalni kviz na engleskom jeziku pod nazivom 'Marvel Quiz', koga su ove godine u potpunosti osmislile, pripremile i vodile učenice III6, Divna Ćitić, Una Milivojević i Sanja Radojičić uz tehničku podršku Katarine Radovanović IIIr i Emilije Sredojević IIIr. Kroz devet dinamičnih i uzbudljivih igara, učesnici kviza - njih šezdeset u dvadeset ekipa, pokazali su koliko dobro poznaju superheroje i super zloće Marvelovog ...(opširnije)