Додела награда на конкурсу 

  16. мај 2024.

15. маја 2024. године у Гимназији „Таковски устанак“ у Горњем Милановцу одржана је свечана додела награда најбољим такмичарима на конкурсу за најбољи видео на страном језику који је, под називом Happy End, организовала ова изузетна школа. Свечаности у Милановцу присуствовали су и ученици II5 Ужичке гимназије, Марко Ћоровић, Лена Јокић и Исидора Тотовић, победници овог такмичења, са професорком Јеленом Ћоровић.

времеплов

  16. мај 2024.

15. маја 2024. године у свечаној сали Ужичке гимназије, одржан је забавно-музички програм под називом „Времеплов“, којим је Стручно веће за стране језике обележило 185 година од оснивања Школе. У програму је учествовало четрдесетак ученика свих разреда, који су сликом, речју, музиком, песмом и игром подсетили присутне на значајне догађаје из историје Ужичке гимназије, Ужица, Србије и света од 1839. године до данас. Програм су помогли: Народно позориште, Уметничка школа, Музичка школа „Војислав Лале Стефановић“, професор ове школе Александар Јовановић и Мирјана Илић, сценски маскер и власуљар. Више фотографија са овог догађаја можете погледати овде.

Понос свога града - прилог тв нова

  13. мај 2024.

Последњих дана је наша школа изазвала велику пажњу јавности због резултата наших ученика на државним такмичењима. Прилог новинара ТВ Нова покушава да открије која је тајна успеха матураната Ужичке гимназије. По њиховим речима: "У мору суморних вести, ужички гимназијалци су ти који увек пошаљу искру светлости, наде и поноса овог града". Прилог можете погледати овде.

КОНФЕРЕНЦИЈА О МЕНТАЛНОМ ЗДРАВЉУ

  13. мај 2024.

Данас је директорка школе Биљана Грујичић, присуствовла конференцији о менталном здрављу „Заједно за ментално здравље", која је одржана у Палати Србије. Конференција је одржана под покровитељством супруге председника Републике Србије, госпође Тамаре Вучић. Модератор о менталном здрављу у постконфликтном окружењу била је проф. др Славица Ђукић Дејановић са излагањем на тему „Виши нивои знања младих о менталном здрављу - одговор на масовне трауматизме".

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ из математике

  16. мај 2024.
 У суботу 18.05.2024. године од 10:00 до 12:00 у нашој школи се одржава пријемни испит из математике за ученике са посебним способностима за за рачунарство и информатику. Правила одржавања пријемног испита: 
  1. Ученик је обавезан да дође 30 минута пре почетка пријемног испита испред кабинета 9, 10 и 12 на првом спрату школе.
  2. Пре испита неопходно је проверити број учионице у коју је ученик распоређен; јединствени списак ученика се налази на огласној табли у школи и испред учионица... (детаљније)


Државно такмичење из историје

  12. мај 2024.

Три ученика Ужичке гимназије: Анђелина Вучетић, Урош Бурлић и Филип Влашковић, у пратњи директорке Ужичке гимназије Биљане Грујичић, 12. маја 2024. године су били у Пироту где је одржано Државно такмичење из историје. Сва три ученика показала су сјајно знање, а два друга места, која су им обезбедила ослобађање од пријемног испита, освојили су Урош Бурлић (проф. ментор Светлана Миловановић) и Филип Влашковић (проф. ментор Будимир Радојичић). Председник Друштва историчара Момчило Павловић срдачно је поздравио оба ученика.

фестивал хорова

  9. мај 2024.

"На другом фестивалу хорова основних школа града Ужица додељени су споразуми о сарадњи Града, установа културе и установа образовања. Испред наше школе Споразум од стране градоначелнице преузела је ученица Маша Шишић, матуранткиња Ужичке гимназије, која је у претходном школском периоду остварила запажене резултате на такмичењима."

АНАЛИЗА пробног пријемног из математике

  10. мај 2024.

У Ужичкој гимназији се традиционално одржава бесплатна припремна настава из математике за осмаке, а поводом уписа нове генерације ученика са посебним способностима за рачунарство и информатику.

Анализа пробног пријемног и увид у радове ће се обавити у суботу, 11. маја од 10:45h до 11:45h у читаоници (кабинет број 8 на првом спрату).

изложба у историјском архиву

  24. април 2024.

У оквиру недеље сећања и заједништва можемо продубити и сећање на време страдалништва нашег народа у усташким логорима смрти. Монахиња Марија Антић из манастира Јасеновац кроз изложбу својих радова на којима су представљена деца мученици из логора подсећа нас на тај трагични део наше прошлости. Изложбу Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења приредили су Музеј жртава геноцида у сарадњи са Историјским архивом. Изожба је прилагођена свим узрастима и препоручујемо да је посетите у Историјском архиву, до 15 сати. Изложбу су посетили ученици III2 одељења са професорком историје Душицом Илић и педагогом школе Емилијом Станковић.

радионица „Породични бизнис – наша искуства“

  24. април 2024.

На Академији струковних студија Западна Србија, Одсек Ужице, 16.04.2024. године и 17.04.2024. године, др Сандра Стојадиновић Јовановић је реализовала радионицу „Породични бизнис – наша искуства“ којој су присуствовали ученици наше школе.


У центру пажње

  24. април 2024.

Директорка Ужичке гимназије, Биљана Грујичић, била је гост емисије "У центру пажње" телевизије ТВ5 из Ужица. Наше суграђане је упознала са успесима најбољих ученика школе, активностима и радом наставника, ваннаставним активностима и плановима за будућност. Емисију можете погледати на YouTube каналу телевизије ТВ5 .

Републичко такмичење Књижевна олимпијада

  21. април 2024.

Републичко такмичење Књижевна олимпијада одржано је 21. априла у Сремским Карловцима. Поносни смо што се са такмичења враћамо са две прве и једном другом наградом. 

Награђени ученици су:

1. Марија Пантић IV4, прво место (ментор Милена Стричић)

2. Урош Бурлић IV7, прво место (ментор Хаџи Бојана Јовановић)

3. Ања Васиљевић I1, друго место (ментор Љиљана Смиљанић)

Државно такмичење из математике

  21. април 2024.
 На Државном такмичењу из математике, које је одржано 20. априла у Новом Пазару, Ужичка гимназија је имала три такмичара: Емилију Средојевић (IIIR, ментор професорка Марија Станковић), Драгицу Гавриловић и Вука Шиљковића (обоје из IVR, ментор професор Дејан Цвијетић). Емилија је остварила највећи успех освојивши трећу награду чиме је ослобођена пријемног испита из математике на свим факултетима у Србији следеће године. Драгици су недостајала 4 бода до треће награде и ослобађања пријемног испита из математике. Сви ученици су се такмичили у Б категорији, док је А категорија намењена за математичке гимназије које имају посебан наставни програм из математике.

подршка градоначелнице успешним гиназијалцима

  21. април 2024.
Вук Шиљковић, Маша Шишић, Филип Павловић и Тадија Томашевић, ученици наше школе, остварили су одличне резултате на недавно одржаном Републичком такмичењу из физике.То је био повод да нашу школу посети градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић и уз честитке њима и осталим успешним такмичарима у овој школској години је поручила да ће град наставити да подржава њихов труд и таленат. Чланак о овој посети можете прочитати на сајту Огласна табла који прати актуелне градске вести.

НАграда на литерарном конкурсу

  12. април 2024.

Ученик наше школе Филип Влашковић из одељења IV4 освојио је награду на литерарном конкурсу организованом поводом стогодишњице сећања на песника Душана Васиљева. Конкурс је организовала Гимназија "Душан Васиљев" из Кикинде. Награду му је уручила педагог Ужичке гимназије Емилија Станковић.

феноменални успех наших ученика

  10. април 2024.

Са Републичког такмичења из другог страног језика одржаног 13. априла 2024. године на Филолошком факултету у Београду, наши ученици вратили су се са чак 11 диплома. Списак најуспешнијих такмичара и њихових освојених места можете погледати на нашој страници посвећеној такмичењима.

балетска представа "копелија"

  10. април 2024.
 У ужичком Народном позоришту је 09.04. 2024. одиграна балетска представа „Копелија“ у извођењу балетског ансамбла Народног позоришта из Београда. Представа је имала и хуманитарни карактер. Сав приход од продатих улазница намењен је за трошкове лечења суграђанке Јелене Луковић. Част да учествује у синоћној представи и хуманитарној акцији имала је и наша ученица Ема Марковић из одељења II2 као члан ужичког балетског студија Марија Мага Магазиновић. Овај балет у два чина је одигран у оквиру програма „Ужице- престоница културе 2024“, а у кореографији Љубинке и Петра Добријевића. Премијерно је изведен 2015. године на Великој сцени Народног позоришта у Београду. Ужичани су имали прилику да виде ово дело у част Љубинке Добријевић, која је била је врхунска уметница, чувена балерина, балетски педагог и кореограф. Она је по светску славу кренула баш из Ужица где је похађала прве разреде ниже гимназије.

Биљана Спаловић

признање од етф-а

  08. април 2024.

Ужичка гимназија добила је признање од Електротехничког факултета у Београду за подршку наставно-научном процесу на овом факултету. Највећи број ученика наше школе уписује и завршава овај факултет, према важећој статистици овог факултета у последњих 5 година. Осим наше гимназије признање су примиле и гимназије из Ваљева, Чачка, Крушевца, Пожеге, Смедерева, Шапца и неке београдске гимназије. Признање је у име наше школе примила директорка школе Биљана Грујичић. О овоме догађају можете више прочитати и на сајту ЕТФ-а.

успех наших ученика на државном такмичењу из физике 

  08. април 2024.

На државном такмичење из физике које је одржано је 6. 04. 2024. у Београду, учестовали су ученици Ужичке гимназије Вук шиљковић, Маша Шишић, Филип Павловић и Тадија Томашевић у пратњи професорки Снежане Јевђовић и Цмиљке Васовић. О њиховим успесима можете прочитати на станици посвећеној такмичењима.


Франкофоно вече

  03. април 2024.

26. марта одржано је Франкофоно вече у сарадњи три школе: Ужичке гимназије, Музичке школе „Војислав-Лале Стефановић“ и Економске школе. Бројна публика уживала је у извођењима француских шансона, француске поезије, као и инструменталних композиција француских композитора. Погледајте слике са овог догађаја.

окружно такмичење из енглеског језика

  25. март 2024.

У недељу 24. марта одржано је Окружно такмичење из енглеског језика у Ужичкој гимназији. На такмичењу је било 172 пријављена ђака сва четири разреда Златиборског региона. Домаћини су им биле представнице Стручног актива за стране језике: Светлана Гавриловић, Јелена Ћоровић и Данка Ковачевић, као и директорка школе Биљана Грујичић. Посебну помоћ у организацији пружили су ученици IV разреда рачунарског одељења. Такмичари су били распоређени по кабинетима са називима градова на енглеском говорном подручју. Списак ученика који су се пласирали на републичко такмичење можете пронаћи на страници посвећеној такмичењима.

акција чишћења обале ђетиње

  25. март 2024.

Усклопу обележавања Светског дана вода, Ученички парламент Ужичке гимназије се придружио акцији чићшења обале реке Ђетиње и градске плаже. Новинари РТС-а су направили прилог у склопу емисије "Ово је Србија" о нашим гимназијалцима и професорима који су придружили овој акцији са жељом да обале реке Ђетиње буду зелене и чисте, али и циљем да пробуде еколошку свест свих суграђана. Прилог можете погледати на сајту РТС-а на овом линку.

Српска олимпијада (СОФ-ија)

  19. март 2024.

Организатор Српске олимпијаде је Пожаревачка гимназија уз подршку Српског филозофског друштва. Такмичење се састоји у писању есеја на задату тему. Тема је цитат неког од познатих филозофа, а ученицима су понуђена четири таква цитата или теме. Један од циљева ове манифестације јесте популаризација филозофије, али утиче се и на развијање аргументованог изражавања. Представник Ужичке гимназије на такмичењу је ученик одељења IV7 Урош Бурлић. Ментор: наставник филозофије Зорица Старчевић. 


Окружно такмичењE из физике у нашој школи

  18. март 2024.

Ужичка гимназија је 16. марта 2024. године била домаћин Окружног такмичења из физике.  Наши гости били су професори и ученици из Пријепоља, Бајине Баште, Пожеге, Ариља, Нове Вароши и Сјенице. На такмичењу су учествовала 34 ученика. Следећи ниво такмичења је Државно такмичење у Београду. 


Књижевна олимпијада

  17. март 2024.

На Окружном такмичењу из књижевности Књижевна олимпијада одржаном у Ариљу, 17. 3. 2024. године учествовало је 15 ученика Ужичке гимназије. Наши ученици постигли су изузетне резултате, а списак награђених 10 ученика можете пронаћи на нашој страници посвећеној такмичењима. Четворо пласираних на Републичко такмичење у Сремским Карловцима 21. априла 2024. године су: Исидора Тотовић II5, Сања Тодорић III5, Урош Бурлић IV7 и Марија Пантић IV4.

вредна донација бивших ђака

  06. март 2024.

У години јубилеја Ужичке гимназије наши бивши ђаци донирали су нам рачунарску опрему. Велику захвалност дугујемо Алекси Синовићу и његовој фирми "Том том" из Београда која је школи донирала рачунарску опрему.

У ЦЕНТРУ ПАЖЊЕ

  22. фебруар 2024.

Ученици наше школе, Ива Мићић из IVр и Урош Бурлић из IV7, гостовали су у емисији У центру пажње телевизије ТV5 из Ужица. Са водитељком програма су разговарали о својим гимназијским данима, искуствима и знањима која су стекли, али и о својим плановима за будућности. Уз угла матураната представили су Ужичку гимназију на најбољи могући начин и показали да је знање и те како у моди. Емисију можете погледати на YouTube каналу TV5 телевизије.

Предавање о безбедности на интернету

  19. фебруар 2024.

Поводом обележавања Међународног дана безбедног интернета, ученице наше школе Анастасија Гредељевић llр, Миа Антић llр и Јана Вукотић ll1 одржале су, са професорком Милијаном Аћимовић, предавање ученицима ОШ „Нада Матић“ на тему „Безбедност на интернету“.

сарадњa са Италијанским институтом за културу

  19. фебруар 2024.

У марту 2023.године посредством Италијанског института за културу, учествовали смо на конкурсу Министарства спољних послова Италије за набавку уџбеника и књига за школе у којима се учи италијански језик.Након потврдног одговора, школска библиотека богатија је за тридесетак наслова који се могу користити у настави и учењу италијанског језика. Захваљујемо се на сарадњи Италијанском институту за културу. 

Заједница гимназија Србије

  12. фебруар 2024.

У периоду од 7. до 9. фебруара 2024. године, директорка школе Биљана Грујичић присуствовала је стручном скупу Заједница гимназија Србије на Палићу. Представници Министарства просвете и Националног просветног Савета говорили су о актуелностима у области просветног система, као и о актуелним изменама Закона о средњем образовању и о положају гимназијског образовања.

Ужичка гимназија једна је од десет гимназија које се налазе у Председништву гимназија Србије.

 

реновирање свечане сале школе

  12. фебруар 2024.

У уређењу наше свечане сале значајну улогу је одиграла Уметничка школа. Дугујемо велику захвалност директорки Ивани Стаматовић, професорки Јелени Гускић и ученицима Уметничке школе. Они су осликали витраже на кружним прозорима Ужичке гимназије и, уз мотиве флоре и фауне, заувек окупали светлошћу простор свечане сале.

 

златна медаља за матеју трипковића

  12. фебруар 2024.

На Купу Војводине, који је одржан од 09-11.02.2024. године у Новом Саду, ученик II р одељења Матеја Трипковић освојио је златну медаљу у јуниорској конкуренцији ваздушним пиштољем. Честитамо Матеји на изузетном успеху и желимо му пуно среће у даљем такмичењу.


светосавски концерт и академија поводом дана светог саве

  27. јануар 2024.

Већ пуних 16 година, тачније речено од 2008. године, у Ужичкој гимназији се уочи школске славе, а у част првог српског архиепископа и просветитеља Светога Саве, одржава Светосавски концерт. Што се тиче Свечана академија поводом Савиндана, ове године је одржана мало другачије, уместо у школи, програм је одржан у Народном позоришту...  (опширније)

Андрија Тошић, ученик IIс одељења Ужичке гимназије, представљао Србију на ОИ младих

  26. јануар 2024.

Ученик Ужичке гимназије, Андрија Тошић из одељења IIс, такмичио се на Зимским олимпијским играма младих у Јужној Кореји у две трке. Репрезентативац је Србије и у Гангвону је освојио 60. место у трци на 7,5км у дисциплини класика са 4:36 минута заостатка за победником, док је претходно у спринту освојио 61. место. Носио је заставу Србије на свечаном затварању Игара. После великог признања и прилике да се такмичи са најбољима у свом узрасту на свету, наш Андрија Тошић ће учествовати и на Светском првенству за млађе од 23 године у Планици од 5. до 11. фебруара.

 

Европска ознака квалитета

  24. јануар 2024.

Школа је у јануару 2024. добила Европску ознаку квалитета за eTwinning пројекат Poetry for a Sustainable Future 2023, у коме је учествовала у школској 2022/2023. години.

 

почетак другог полугодишта

  19. јануар 2024.

Друго полугодиште почиње у понедељак, 22. јануара, и то:

  • прва смена (7.30h): II и IV разреди
  • друга смена (13.45h): I и III разреди

Напомињемо да је у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом неопходно да се сви придржавамо општих мера превенције и заштите од грипа, вируса и других респираторних обољења.

 

Презентација Ино Едукације

  28. септембар 2024.

Марија Несторовић, представник Ино Едукације – Центра за школовање у иностранству из Београда, одржала је презентацију активности ове компаније за ученике другог и четвртог разреда.

FLEX презентација

  18. септембар 2023.
Огњен Поповић IVr, алумниста програма FLEX Владе САД за 2022/2023, одржао је заинтересованим ученицима првог и другог разреда Гимназије презентацију овог програма у школском амфитеатру. Огњен је говорио о процедури пријављивања и потребним условима, наставном процесу у Америци, организацији смештаја и породицама домаћинима, као и о ланцу комуникације док су ученици у Америци. Такође је одговорио и на бројна питања присутних ученика. 

Best in English такмичење

  16. септембар 2023.

Данас је у Школи је одржано међународно онлајн такмичење из енглеског језика под називом Best in English, које организује  Czech-Us из Чешке Републике уз подршку чешког Министарства просвете. На такмичењу су учествовала 52 ученика свих разреда. О резултатима можете прочитати на страници о такмичењима.

Национална ознака квалитета

  3. септембар 2023.

Дана 31. августа 2023. године, Школа је добила Националну ознаку квалитета за међународни eTwinning пројекат Poetry for a Sustainable Future у коме је учествовала у 2022/2023. Пројекат је настављен и ове школске године са истим партнерима, средњим школама из Трелеборга, Шведска, Кјаравале Чентралеа, Италија и Килиса, Турска. Пројектни тим Ужичке гимназије чини петнаестак ученика другог, трећег и четвртог разреда. Координатор пројекта је Светлана Гавриловић.